Recht en literatuur: Jaarrede uitgesproken op 7 december 2017 tijdens de jaarvergadering van de Vereniging voor Bouwrecht

Auteur

Prof. mr. J.A.M.A Sluysmans

Verschenen in Tijdschrift voor Bouwrecht (TBR), maart 2018, Nr. 3, TBR 2018/37
Titel Recht en literatuur: Jaarrede uitgesproken op 7 december 2017 tijdens de jaarvergadering van de Vereniging voor Bouwrecht

In mei 1954 stuurde Paul Claussen, een 12-jarige scholier uit Alexandria - in de Amerikaanse staat Virginia - een brief aan Felix Frankfurter, destijds rechter in het United States Supreme Court. Claussen schreef dat hij een juridische carrière ambieerde en vroeg aan Frankfurter wat hij nu al zou kunnen doen om zich daarop voor te bereiden. Frankfurter gaf ten antwoord:

My Dear Paul:
No one can be a truly competent lawyer unless he is a cultivated man.
If I were you, I would forget about any technical preparation for the law.
The best way to prepare for the law is to be a well-read person. (…)
Stock your mind with the deposit of much good reading, and widen and deepen your feelings by experiencing vicariously - as much as possible - the wonderful mysteries of the universe (…).

De boodschap is helder: het lezen van literatuur - een culturele vorming - maakt juristen tot betere juristen. Hoe precies, dat laat Frankfurter in het midden.

We kunnen ons daar natuurlijk wel een voorstelling van maken. Die gunstige invloed van cultuur - en literatuur in het bijzonder - werkt namelijk twee kanten uit. Enerzijds vergroot zij het empathisch vermogen van de lezer, anderzijds verbetert zij diens communicatieve vaardigheden.

Download artikel