Daan Korsse en Gerrit van der Veen in Mr. Magazine over 'een oerwoud aan regels' in het omgevingsrecht

Mr. Magazine wijdde recent de rubriek Senior/Junior aan een interview met onze kantoorgenoot Daan Korsse en Gerrit van der Veen (AKD) over het 'oerwoud aan regels' in het omgevingsrecht. In de rubriek gaan Daan Korsse en Gerrit van der Veen in op hun pad naar de advocatuur, de afwisselende werkzaamheden die ze verrichten en blikken ze vooruit op het in beweging blijvende omgevingsrecht.

"Het omgevingsrecht onderscheidt zich van andere rechtsgebieden omdat er zoveel regelgeving is. Van der Veen: “In het privaatrecht heb je het Burgerlijk Wetboek, Rechtsvordering, de Wet op de Rechterlijke Organisatie, en dan heb je de belangrijkste regels wel gehad. Ik zeg niet dat privaatrecht makkelijker is dan omgevingsrecht, maar het is wel handzamer in de regels. Het omgevingsrecht is stukje bij beetje gegroeid. Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe regels. De belangen van degene die iets wil in de leefomgeving en die van anderen botsen vaak. Het is aan de overheid om die belangen tegen elkaar af te wegen.” Korsse geeft een voorbeeld: “Stel, je wilt een strandpaviljoen neerzetten. Past dat in het bestemmingsplan? Wil de omgeving een bouwwerk op het strand? De duinen maken onderdeel uit van beschermd natuurgebied en maken onderdeel uit van de waterkering. Zo heb je te maken met de Wet op de ruimtelijke ordening, de Waterwet, de Wet op de natuurbescherming en Europese regels. Je hebt verder te maken met verschillende overheden: de gemeente, de provincie, het hoogheemraadschap. Die moeten allemaal toestemming geven. En dan gaat het over een strandpaviljoen. Heb je het over een ingewikkeld industrieel complex, dan komt er nog veel meer bij kijken.”"

Verder lezen of vragen over uw omgevingsrechtelijke positie? Klik hier voor het volledige artikel of neem direct contact op met Daan Korsse via onderstaand profiel.

Het artikel is afkomstig uit Mr. Magazine, de gehele uitgave is te lezen op de website van Mr. (Uitgeverij Mr.).

Auteur: Henriette van Wermeskerken, Foto's: Geert Snoeijer.