"Advocatuur is meer dan alleen de juridische inhoud", interview met Delila Fejzović en Brim Tonino

In 2021 hebben Delila Fejzović en Brim Tonino hun advocaat-stage bij Van der Feltz advocaten afgerond. Daarna zijn ze beiden bij het kantoor gebleven. Nu zijn ze volop aan het werk als advocaat-medewerker.

Wat maakt dat zij voor Van der Feltz advocaten hebben gekozen? Hoe hebben zij de advocaat-stage ervaren? We praten er met elkaar over in de onlangs gerenoveerde vergaderzaal van het monumentale pand in Den Haag.

Waarom hebben jullie voor Van der Feltz gekozen?

Brim: “Ik heb hier een student-stage gelopen en dat beviel erg goed, en achteraf bleek ook vanuit de kant van kantoor. Tijdens deze student-stage kon ik mij al goed een voorstelling maken van de werkzaamheden en de mogelijkheden bij dit kantoor voor een goede opleiding. Daarnaast beviel de omgang met kantoorgenoten zeer goed. Voor mij was het dan ook een bewuste keuze om bij Van der Feltz advocaten te starten als advocaat-stagiaire.”

Delila: “Voor mij was het ook absoluut een bewuste keuze. Ik wilde mij tijdens mijn advocaat-stage breed ontwikkelen. Bij Van der Feltz advocaten werk je in een compact team, waarbij je alle kansen hebt om te werken op hoog niveau in interessante dossiers en voor mooie cliënten.”

Brim: “Die korte lijnen van een compact team waardeer ik ook zeer. Een belangrijk voordeel van ons kantoor is dat er geen lagen tussen zitten. Je levert je werk gelijk aan bij de partner of senior-medewerker voor wie je werkt. Het dossier wordt niet opgeknipt in verschillende praktijkgroepen of rechtsgebieden.”

Delila vindt ook vooral de variatie in het werk ontzettend belangrijk. “Ik kan mij zowel op civielrechtelijk als op publiekrechtelijk gebied ontwikkelen. Met name die eerste 3 jaar krijg je alle kansen om het echte advocatenvak te leren kennen en om heel breed ingezet te worden. Gaandeweg ga je steeds meer je interesses ontdekken en kan je meer focus aanbrengen in je praktijk.”

Ook vanwege de diversiteit aan cliënten, hebben Delila en Brim ervaren dat zij zich breed hebben kunnen ontwikkelen in de eerste 3 jaar. Brim: “We treden op voor zowel overheden, als marktpartijen, waardoor je dus ook leert om de belangen vanuit verschillende perspectieven te behartigen.”

Welke kansen heb je naast de gevarieerde opleiding nog meer gekregen?

Brim: “Wat ik heel goed vind aan Van der Feltz, is dat je al vanaf dag één wordt bij acquisitie betrokken. Je wordt meegenomen naar (potentiële) cliënten om kennis te maken en om informatie over kantoor te verschaffen. Ontzettend belangrijk, want contact maken en onderhouden met zowel potentiële als huidige cliënten moet je vanaf begin af aan in de praktijk leren.”

Delila: “Ik vind het fantastisch dat je als stagiair vanaf het begin af aan bij cliënten en dossiers wordt betrokken en je de kans krijgt om jouw creativiteit in te brengen. Je inbreng blijft ook niet beperkt tot een kleine schakel; je blijft van begin tot eind aan het werk in een zaak.”

Brim: “Ja precies! Ik heb dat ook zo ervaren. Dat zorgt ook voor uitdaging en dat je in korte tijd veel kan leren.”

Wat hadden jullie van tevoren niet gedacht?

Daar zijn Delila en Brim het allebei wel over eens: “Alleen juridisch inhoudelijke kennis is niet voldoende! Je begeleidt cliënten op zoveel vlakken, waarvoor je dus eigenlijk juist veel meer niet-juridische vaardigheden nodig hebt. Het vak moet echt bij je passen en je moet ook echt (intrinsieke) interesse hebben in de sector en organisatie van je cliënt en de relevante actualiteiten om de cliënt zo goed mogelijk te kunnen bijstaan!

Wat zou nog jullie advies zijn aan iedereen die overweegt te starten in de advocatuur?

Delila: “Verbreed je blik en kijk wat bij je past. Zorg dat je een goed beeld krijgt van de verschillende kantoren die er in Nederland zijn. Onderzoek ook welke expertise het kantoor biedt en welke type cliënten hiermee wordt bediend. Hoge kwaliteit in combinatie met korte lijnen en een prettige werksfeer, is hoe wij Van der Feltz ervaren en is de reden waarom dit kantoor goed bij ons past!”

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan gauw met ons kennis maken! Voor meer informatie kijk je op https://www.feltz.nl/nl/werken-bij/. Hier staan ook onze actuele vacatures en vindt je meer informatie over student-stages.