Nader kennismaken met Francine van Vlijmen

In jouw blog vertel je over het afleggen van jouw eed en over jouw start bij Van der Feltz advocaten. Inmiddels werk je hier alweer al bijna een half jaar. Hoe zien jouw dagen er doorgaans uit?

Bij binnenkomst check ik vaak als eerste mijn mailbox terwijl ik een kop koffie drink en daarna ga ik aan de slag met de taken voor die dag. Ook praat ik even bij met collega’s, zowel zakelijk als privé. Dit doen we overigens regelmatig. We houden elkaar goed op de hoogte en weten elkaar te vinden bij vragen. We hebben een hecht team.

Een groot deel van de dag bestaat uit het schrijven van processtukken en andere stukken, zoals brieven aan de Rechtbank. Daarnaast schrijf ik eens in de zoveel tijd een publicatie voor een juridisch tijdschrift of een blog voor onze website. Volgende maand komt mijn eerste publicatie uit in het juridische tijdschrift De Gemeentestem. Ik heb hiervoor samen met Mark West een naschrift geschreven bij een uitspraak van de hoogste bestuursrechter.

Ook heb ik regelmatig contact met cliënten of met de advocaten van de wederpartij. Dit contact gaat vaak over de organisatie rondom een proces. De partners hebben namelijk vaak het eerste contact met een cliënt en blijven vaak ook het hoofdcontact. Zo hebben onze cliënten altijd één vast en persoonlijk aanspreekpunt.

Wat was een echte eyeopener voor jou in de afgelopen maanden?

Na het afronden van mijn studie had ik een hoop theorie op zak en was ik klaar om die in de praktijk in te zetten. Hoewel het erg voor de hand ligt, is het in de praktijk toch echt anders. Bijvoorbeeld kennis over het omgevingsrecht, hoe stel je een zienswijze op, op welke manier wordt er aan een bestemmingsplan getoetst en hoe zet de praktische problemen om naar een oplossing voor de cliënt.

Wat weten de meeste mensen nog niet van je?

Sinds mijn vijfde, dus inmiddels ruim 20 jaar, beoefen ik elke week klassiek ballet. Eens per jaar hebben we een voorstelling in een theater. Het is heerlijk om te dansen, even nergens anders meer aan denken en de focus op jezelf leggen. Een fijne manier om na een drukke dag te ontspannen.

In welk opzicht onderscheidt Van der Feltz advocaten zich volgens jou van andere advocatenkantoren?

Eén van de dingen die Van der Feltz advocaten een bijzonder kantoor maakt is dat we een goede wisselwerking hebben tussen het civiele recht en het bestuursrecht. Zo wordt binnen één team voor dezelfde cliënt zowel de civielrechtelijke aspecten als de bestuursrechtelijke aspecten behandeld. Bijvoorbeeld: een projectontwikkelaar wenst huizen te bouwen, maar kan tegen bestuursrechtelijke problemen aan lopen omdat hij geen vergunning krijgt. Een projectontwikkelaar kan daarnaast ook tegen civielrechtelijke problemen aanlopen omdat eerdere afspraken met de gemeente niet worden nagevolgd. Op zo’n moment geven wij advies en staan wij de projectontwikkelaar bij zodat er uiteindelijk toch gebouwd kan worden!

Als niche kantoor hebben wij veel specialiteit op het gebied van vastgoed, overheid en cassaties. Daarnaast treden wij op voor dus zowel private partijen, zoals projectontwikkelaars, maar ook gemeenten en overheden. En omdat Van der Feltz advocaten een kleiner kantoor is, is ons team zeer persoonsgericht.

Je hebt de eerste zes maanden bijna achter de rug, wat verwacht je van de nabije toekomst?

Momenteel ben ik bezig met mijn driejarige advocatenopleiding. Naast de externe beroepsopleiding tot advocaat wil ik graag nog veel (praktijk)ervaring op doen in het ruimtelijke ordeningsrecht en in vaardigheden zoals procederen en onderhandelen. Daar kan ik nog veel leren van mijn collega’s!

Kennismaken?

Wenst u nader kennis te maken met ons team? Plan direct een afspraak via T: 070 3131 050 of E: info@feltz.nl